Al het natuursteen wat in Nederland verwerkt is, komt uit het buitenland. Mede door de transportkosten wordt natuursteen gezien als een rijk bouwmateriaal. Er werd dan ook veel tijd besteed aan de verwerking en de bewerking ervan.

Een van de meest bekende natuursteen soorten in Nederland is het Belgisch hardsteen of Arduin. Hardsteen werd onder andere gebruikt voor het maken van stoepen, dorpels, neuten en consoles. Maar ook andere toepassingen zijn bekend zoals bijvoorbeeld hardstenen vloeren in keukens.

Herkomst

In de traditie van het Hollands Bouwen hield men met de keuze voor een toe te passen natuursteen rekening met de mogelijkheden om het materiaal te importeren en te transporteren. Dankzij het transport met schepen, komt veel marmer uit Griekenland en Italië, terwijl veel Bentheimer zandsteen met paard en wagen is ingevoerd vanuit Duitsland.

Waar word het materiaal toegepast? In het interieur of exterieur? Wordt het materiaal constructief of decoratief toegepast? Vanzelfsprekend is dat als het natuursteen buiten wordt toegepast dat het weerstand moet kunnen bieden tegen weersinvloeden en verwering. Veel graniet, zandsteen en leisteensoorten zijn weervast. In het algemeen kan men stellen hoe hoger de drukvastheid hoe geschikter het materiaal wordt voor buitenwerk. Bijvoorbeeld kalksteen en marmer zijn hierdoor minder geschikt. Een uitzondering op de regel is het veelvuldig toegepaste Tufsteen en Muschel-kalksteen die zich bij o.a. kerkelijke gebouwen ruimschoots bewezen hebben.

Drukvastheid

Voordat men een stuk natuursteen ging verwerken werd het gekeurd en gecontroleerd op gebreken. Samenhang en drukvastheid zijn belangrijke graadmeters. Vertoont het materiaal gebreken in de vorm van scheuren, schilfering (lagen) of onversteende gedeelten? Vroeg of laat kan door inwatering het materiaal los breken en kan dit het onderdeel vervormen of verzwakken. Hoe komt de steen uit de bank van de groeve?  Met andere woorden hoe lopen de natuurlijke gevormde lagen. Horizontaal of verticaal? Voor een zware constructieve belasting is het van belang de belasting loodrecht op de natuurlijke lagen (leger) wordt afgedragen. Gebeurt dat niet dan zal de steen splijten of schilferen.

Verjaren

Natuursteen leeft mee met de jaren. Natuursteen als bouwsteen mag echter niet verjaard zijn. Is een steen verjaard dan is het groefwater uit het materiaal verdwenen. Het groefwater is belangrijk voor de verharding van de buitenste oppervlaktelaag van de steen die de steen beschermd en conserveert. Dat is ook de reden dat het stralen, of behakken van oud natuursteen wordt afgeraden. Ook een stuk natuursteen dat te lang in de groeve heeft gelegen mag om dezelfde reden ook niet verwerkt worden. Na de toepassing als bouwsteen vormt natuursteen een geheel met het bouwwerk. De constructie biedt (gedeeltelijk) bescherming tegen de elementen. De kans op verjaring neemt daardoor na verwerking af.

Duurzaam

Natuursteen is kleurrijk, veelzijdig en goed te onderhouden. Het gaat bovendien een leven lang mee. Het is ideaal materiaal voor een sfeervolle woon- of werkomgeving. In het Hollands Bouwen zie je natuursteen daarom vaak op diverse plaatsen weer terugkomen. Van binnenvloer, dorpel, stoep tot consoles: de mogelijkheden zijn legio.