Oog voor detail

De aanleiding om als fotograaf monumentale panden te gaan fotograferen was een monumentaal pand in Brummen dat leeg stond. Van een bevriende makelaar die het huis in de verkoop had mocht ik het huis fotograferen.
Toen ik eenmaal binnen was, verbaasde ik mij over de ruimte en de sfeer (ondanks dat het leeg stond) en de details. Ik ontdekte toen dat het juist de details zijn die een oud pand zo bijzonder maakt. Sommige details zijn heel duidelijk aanwezig. Plafondornamenten bijvoorbeeld.
Opvallend vond ik de variatie aan deurklinken. Weinig mensen zien ze bewust, maar ze zijn een wereld op zich.

Trappen en gangen

Toen ik later ging werken aan een boek over monumentale panden in de gemeente Brummen, viel mij ineens wat anders op. Trappen en gangen. Deze combinatie, ontdekte ik, is de spil van veel oude huizen. Hier komen kamers samen en via die trap komen in andere gang weer andere kamers samen.
Nee, het is niet bij elk huis zo en zeker boerderijen hebben dat niet.
Toch zijn er veel huizen waar dit wel zo is, hoe groot of klein ze ook zijn. Die gang en trap neemt een belangrijke plaats in het huis in.

Mooi gemaakt zijn ze, niet alleen functioneel, maar ook sierlijk, soms met bijzonder houtsnijwerk. Oude trappen mogen er zijn, gezien worden. Alsof ze wat extra aandacht krijgen omdat je er als bewoner ‘alleen maar’ door heen of overheen loopt. Je gaat er niet zitten, geen mensen ontmoeten en al helemaal niet eten. Daar zijn weer andere ruimtes voor. Jammer dat dit tegenwoordig zo weinig gedaan wordt. Ik snap dat er een kostenplaatje aan zit. Maar onder mijn motto: het oog wil ook wat, zou ik graag wat sierlijkheid terug zien!